Antoon werd al vierde kind geboren in het gezin van Louis en Isabella. (Franziskus, als tweede geboren, overleed minder dan vier maanden oud).
Hij koos de priesternaam Anselmus. Op 25 mei 1940 werd hij tot priester gewijd in Rome. Op 18 november 1945 droeg hij zijn eerste heilige mis in Ossendrecht op.
De verhalen over Anselmus, broer van mijn moeder en priester, over zijn oorlogsverleden waren er al maar kwamen echt in beeld met het verschijnen van het boek De monsignore en de nazi van Arne Molfenter en Rüdiger Strempel in juli 2015. Het heeft onze familiegeschiedenis danig op z’n kop gezet.
Samen met John van Dooren van de heemkundekring Zuidkwartier zijn we op zoek gegaan naar informatie. Bij Anselmus Musters is die informatie geordend.
Voor het gehele verhaal van Anselmus is een website gemaakt: https://anselmus-musters.jouwweb.nl/
Een eerste indruk van zijn verzetsverhaal staat geschreven in de inleiding van Jonge Bloei, de bundel gedichten van Anselmus. Lees verder
Van april tot november 2018 was een tentoonstelling ingericht over het leven van Anselmus in museum Den Aanwas in Ossendrecht. Naar aanleiding hiervan is een presentatie gemaakt voor de inwoners van Ossendrecht en leden van de heemkundekring. Lees verder.
De documenten uit deze tentoonstelling zijn op te vragen via deze website.
Ik vond in december 2019 een kerstgedicht dat bij zijn levensverhaal past. Lees verder.
In september 2020 verscheen het boek Le Bureau van de hand van Johan Ickx, archivaris bij de Historische Archieven van het Vaticaan.
Het boek gaat over de omstreden rol van het Vaticaan en paus Pius XII tijdens de tweede wereldoorlog. Hoofdstuk 16 is gewijd aan Anselmus, zijn arrestatie en de diplomatieke rel die het gevolg hiervan was. Gedetailleerd geeft het boek de bewegingen weer van de nazi’s, van diplomaten en van de hoge curie in het Vaticaan. Lees verder
Het verhaal van Anselmus is nog niet af. Er blijft steeds nieuws komen. Lees verder