NIEUWSBERICHTEN OVER ANSELMUS

Nieuwsberichten over Anselmus                                               En………nieuwsberichten uit ‘de doos’ van Anselmus: Lees verder

augustus 2021. In Tijding 2021-2, Kroniek van heemkundekring Het Zuidkwartier, verscheen een uitgebreide samenvatting van hoofdstuk 16 uit het boek Le Bureau van Johan Ickx.

november 2020. In Bas NU, magazine van de Bergse Actieve Senioren verscheen een bericht over nieuwe ontwikkelingen in het verhaal van Anselmus. Lees verder: 

september 2020. In september 2020 verscheen het boek Le Bureau van Johan Ickx, archivaris bij de archieven van het Vaticaan.

 

Hij vertelt in hoofdstuk 16 aan de hand van documenten uit het Historisch Archief over de diplomatieke confrontaties tussen het Vaticaan en de nazi’s bij de arrestatie van Anselmus . Op het einde van het boek schrijft hij: “Een keiharde werkelijkheid van de oorlog is dat de soldaten vaak opgeofferd worden op het altaar van de diplomatie”. Het verhaal raakte ons. Ik heb een vertaling gemaakt van dit hoofdstuk 16. Lees verder

juni 2019. Het Ierse Verbond van Anselmus.
Op 4 juni 2019 waren we in Killarney aanwezig bij de viering van 75 jaar bevrijding van Rome en de uitreiking van de Hugh O’Flaherty Award. Een bijzonder nieuw verbond. lees meer:

June 2019. The Irish Connection of Anselmus.
On June 4th 2019, we were present in Killarney at the celebration of 75 years of liberation of Rome and the presentation of the Hugh O’Flaherty Award. A particularly new alliance. read more:

 

November 2018.

Schilderij
Van april tot november 2018 was er een thematentoonstelling over het leven van Anselmus in museum Den Aanwas in Ossendrecht. Er zijn veel bezoekers geweest.
In 2019 komt er in een vitrine een permanente herinnering. Er komen bijzondere dingen in over zijn verzetswerk en zijn leven. En er wordt gewerkt aan een catalogus met daarin alle documenten uit de thematentoonstelling.

Ter gelegenheid van die tentoonstelling heeft kunstenaar Adrie Leenaerts een schilderij gemaakt van Anselmus.

   Hij heeft het ‘De Vlucht’ genoemd.

 

Voor de tentoonstelling heeft de kunstenaar de volgende tekst bij het schilderij gemaakt.

 

 

Hij heeft deze foto gebruikt als bron voor zijn schilderij. Anselmus met zijn twee broers, Janus en Louis.