HET IERSE VERBOND

Het Ierse verbond van Anselmus

In juni 2019 waren we bij de plechtige uitreiking van de Hugh O’Flaherty Award in Killarney, Ierland; we waren daar op uitnodiging van het Memorial Society Committee.
http://hughoflaherty.com/
https://www.facebook.com/HughOFlaherty/

Wat voorafging.
In april 2016 maakten we, familie van Anselmus Musters, een reis naar Rome om daar een aantal mensen en plaatsen te bezoeken die ons konden helpen aan informatie over hem. Een van de plekken die we daar bezochten was Campo Santo Teutonico waar toen kortgeleden een tegel was onthuld ter ere van Mgr. Hugh O’Flaherty.
Vanaf dat moment hebben we contact gekregen met de Hugh O’Flaherty Memorial Society in Killarney, Ierland. We hebben over en weer informatie uitgewisseld en ook de intentie gehad om bestuur en leden te ontmoeten. Dit lukte steeds niet maar in 2018 vernamen we dat op 4 juni 2019 de herdenking zou plaatsvinden van 75 jaar bevrijding van Rome. Hoewel de herdenking in het teken zou staan van vredesmissies van het Ierse leger hebben we aangegeven er graag bij te willen zijn en een verbinding te maken met onze oom Anselmus die met Hugh O’Flaherty samenwerkte in de Rome Escape Line.
In februari 2019 ontvingen we een bericht van de voorzitter van het comité Jerry O’Grady dat we van harte welkom waren om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Hugh O’Flaherty Award en dat we zouden bespreken hoe er in Killarney aandacht kon komen voor Anselmus en zijn rol in de Rome Escape Line.
Zo gebeurde het dat we in mei 2019 een uitnodiging ontvingen om aanwezig te zijn bij de ceremonie en bij de receptie die eraan vooraf zou gaan.

Op naar Ierland

De aankondiging

Een aankoniging in de krant
                                                                                   en op straat

Het was heel bijzonder. Allereerst de receptie: met mensen op hoge posten in de regering, het leger en hoogwaardigheidsbekleders van de Ierse Katholieke kerk. Zo was Minister van defensie Paul Kehoe aanwezig voor de uitreiking. Zij ontmoetten elkaar op de receptie bij een hapje en een drankje terwijl buiten de muziekkapel voor de St. Mary’s Church zat te spelen. We hebben met verschillende mensen gesproken en Senator Paul Coghlan, tevens lid van de Committee van de Memorial Society, die als een spin in het netwerk opereerde, zorgde dat we niets tekortkwamen aan de grote tafel. Het was prettig dat we de senator de dag tevoren al hadden ontmoet met voorzitter Jerry O’Grady. Hij maakte het ons gemakkelijk en hij vulde als een goede gastheer op tijd onze glazen.
Beiden staan hier (in het midden) op de foto bij het verwelkomen van de officieren

Onder belangstelling van inwoners van Killarney en toeristen zijn we met z’n allen naar de kerk gegaan voor de officiële ceremonie. De kerk was helemaal ingericht op Hugh O’Flaherty, de Award en de Ierse vredesmissies.
In zijn inleidende toespraak sprak Jerry O’Grady zijn welkom uit aan alle aanwezigen en ook aan ons, familie van Anselmus, een van de helden van de Rome Escape Line.
De officiële Award Ceremonie werd voorafgegaan door een uitvoering van
“GOD HEEFT GEEN LAND”, een “one-man” toneelstuk over het werk van monseigneur Hugh O’Flaherty in het bezette Rome in de oorlog. Het is geschreven, geproduceerd en uitgevoerd door Donie Courtney.

 

Tot slot volgde de uitreiking van de Hugh O’Flaherty Award 2019. Hieronder enkele foto’s.

 

De regionale media
Natuurlijk zijn we volgende ochtend op zoek gegaan naar de lokale krant om te kijken naar hun reportage: Kerry’s eye, een lokale krant:

 

Ook op Internet stonden berichten over de uitreiking van de O’Flaherty Award:
https://www.killarneyadvertiser.ie/irish-un-peacekeepers-to-receive-humanitarian-award/
http://www.iunva.ie/news/item/491-iunva-news
https://www.killarneytoday.com/peacekeeping-heroes-honoured-killarney/
https://www.killarneyadvertiser.ie/irish-un-veterans-receive-humanitarian-award/
https://kerrynewsfeed.com/2019/06/09/irish-un-veterans-honoured-in-killarney/
http://www.iunva.ie/news/item/492-hugh-o-flaherty

Tentoonstelling in de bibliotheek.
In de bibliotheek van Killarney werd in de week van de uitreiking van de Hugh O’Flaherty Award een tentoonstelling ingericht. Voorzitter O’Grady had ons uitgenodigd om materialen over Anselmus mee te brengen om samen te bekijken wat kan worden toegevoegd. De tentoonstelling die we met John van Dooren en de heemkundekring in Ossendrecht hadden ingericht in 2018 is voor ons hierbij van bijzonder nut geweest. Voorzitter Jerry O’Grady krijgt hier toelichting van Jac en veel documenten hebben we achtergelaten in Killarney; ze worden toegevoegd aan een speciaal paneel over Anselmus en aan het archief van de Society.

 

 

Hugh O’Flaherty kom je op veel plaatsen tegen
We ontdekten tijdens ons verblijf in Killarney dat je op veel plaatsen in de stad wordt herinnerd aan Hugh O’Flaherty.
natuurlijk: het monument    bezoekerscentrum    muurschildering   straatnaam

plaquettes   tentoonstelling

gedenkstenen    het klooster waar O’Flaherty studeerde

Niet alleen in Killarney, ook in Cahersiveen, waar O’Flaherty begraven werd in 1963, zijn tal van plaatsen die aan hem herinneren.

In het museum  Bij kerk en begraafplaats

In de pub 

zelfs bier