UITGAVE TIJDING 2016-2

H.K.K. Zuidkwartier

Anselmus (Antoon) Musters

Op 25 augustus vond in museum Den Aanwas de overhandiging van de eerste exemplaren van Tijding 2016-2 aan de familie Raaijmakers plaats. Antoon Musters was hun oom. Hun moeder Lies was een  zus van hem. Zij hebben John van Dooren, de schrijver van het artikel over Anselmus  in deze Tijding, bijgestaan in zijn speurtocht naar informatie.

v.l.n.r. Angèle van Dooren, Ria Raaijmakers met echtgenoot Cees van Nijnatten, Louis Raaijmakers met zijn kleindochter  Meike en echtgenote Marijke van Veen.

EEN HEEL BIJZONDERE TIJDING   (door Jan Luysterburg)

Tijding 2016-2 is wel een heel bijzondere aflevering van onze kroniek geworden. In een 23 pagina’s tellend artikel beschrijft John van Dooren het leven en de heldendaden van de tot nu toe onbekende Ossendrechtse priester Antoon Musters, die ’Anselmus’ als priesternaam koos.
Zelfs in Ossendrecht was tot op heden heel weinig bekend over deze held, die er samen met anderen (het netwerk van monseigneur Hugh O’Flaherty) voor zorgde dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 6.500 vluchtelingen en ontsnapte gevangenen aan de Duitsers ontkwamen. Anselmus werd op Vaticaans grondgebied door de Duitsers gearresteerd, wat bijna een politieke rel veroorzaakte. Vervolgens werd hij drie weken lang gemarteld zonder ook maar iets van zijn geheimen prijs te geven, gevolgd door een twee weken durende eenzame opsluiting. Daarna werd hij op transport gesteld richting een Duits concentratiekamp. Onderweg wist hij echter te ontsnappen.
Pater Anselmus was een zeer geleerd man, die bijvoorbeeld zes talen vloeiend sprak. Hij was doctor in de theologie en gaf lessen filosofie aan diverse hogere vakscholen. Toch werd hij uiteindelijk pastoor in een kleine parochie in … Duitsland. Van enige rancune is bij Anselmus nooit sprake geweest.

Samen met de familie Raaijmakers heeft John van Dooren het leven van Anselmus Musters zo veel mogelijk blootgelegd. Twee op een zolder gevonden schoenendozen speelden hierbij een belangrijke rol. Toch is nog steeds veel verborgen gebleven. De archieven van het Vaticaan worden immers pas over drie jaar, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, openbaar. Desondanks gaat de familie onverwijld door met spitten en speuren naar het leven en de heldendaden van hun (oud)oom.

Op donderdag 25 augustus 2016 presenteerde John van Dooren in Museum Den Aanwas met trots Tijding 2016-2 aan de familie Raaijmakers en aan de pers. Heemkundekring Het Zuidkwartier kreeg bij die gelegenheid een fraai uitgevoerde dichtbundel met als titel ‘Jonge Bloei’ van Anselmus aangeboden.
Er zijn nog enkele losse exemplaren van Tijding 2016-2 verkrijgbaar in Museum Den Aanwas.

        

De familie Raaijmakers verraste de aanwezigen met een prachtige gedichtenbundel, die zij hadden samengesteld uit het werk van hun oom. John en onze voorzitter ontvingen een exemplaar.

   

Op zijn beurt overhandigde John een door hem gemaakte film over het onderwerp: