WONEN IN DE REMBRANDTSTRAAT

Voordat ik verder ga, even het volgende:

(Oud) Borgvlieters bijeen.

Al een paar jaar hebben we met een aantal Borgvlieters en oud-Borgvlieters regelmatig een samenkomst en bij die gelegenheden nemen we onze gezamenlijke geschiedenis door. Plus natuurlijk al die coryfeeën van de kerk, de school en de voetbalclub. We hebben op veel plekken rondgewandeld en de ons bekende locaties en straten MET hun bewoners grondig doorgenomen. Nieuw Borgvliet wordt kleurrijker, elke keer weer als wij bij elkaar komen.

Willem Kruf, van de Antwerpsestraatweg, doet veel onderzoek naar de geschiedenis van Nieuw Borgvliet en omgeving en hij publiceert dat allemaal – met foto’s natuurlijk – op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum, BHIC. Dat is leuk. Bovendien kun je er ook commentaar geven en lezen.

Deze historische verhalen en documenten wil ik hier op mijn website graag vermelden en van harte aanbevelen. Want echt, je komt ze allemaal tegen. Ik link je hier door naar BHIC en daar vind je de vele verhalen over Nieuw Borgvliet en omgeving.

https://www.bhic.nl/ontdekken/mijn-plaats/plaatsen/bergen-op-zoom

Behalve Willem Kruf was er nog een enthousiaste schrijver over het vroeger van Nieuw Borgvliet: Jan de Crom. Hij schreef maar liefst 37 verhalen voor het BHIC. Je kunt ze hier allemaal vinden:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/order=latest/author=Jan%20de%20Crom

Jan overleed in september 2023.

Aan een van zijn verhalen heb ik een bijdrage geleverd met foto’s. Het ging over ‘landkappertje’, een spel dat gespeeld werd met een zakmes (ja, echt waar, dat kon toen gewoon) en wat ikzelf erg leuk vond om te doen:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/zandhappertje-kinderen-met-messen-op-nieuw-borgvliet-jaren-vijftig

 

 

 

Ik ben daar geboren, in de Rembrandtstraat, en ik heb er gewoond tot ik het huis uitging. Ik heb enkele foto’s gekregen.
De eerste foto van ons woonhuis en van de buren is uit 1980. Leuk detail is dat dat Renaultje 4 van ons was; wij waren op bezoek toen de foto gemaakt is.
 Eind 19e eeuw zag de straat er zo uit
In 1914 kwam er een mobilisatie en was er een garnizoen militairen gestationeerd in de straat.

In de volgende oorlog werd de kerk in puin geschoten. 1944.

De kerk werd herbouwd. Een foto uit 1951. Daar hoorde een pastorie bij (ca. 1950)  En…..
een bouwpastoor. Links op de foto pastoor Kuijpers.