naar de wasserij

Het zat al zo lang in het vat. Ooit vertelde Koen me trots dat hij zelf werk had geregeld in de wasserij en na een tijdje werd dat werk (in de ochtend) uitgebreid met de middag. Koen was er trots op. We spraken af dat ik een keer naar Venlo zou komen om een reportage te maken van zijn werkzaamheden.  Dat gebeurde op vrijdag 7 juli.
De mentor van Koen bezorgde me een contactpersoon en zij werd de verbindingsvrouw met de mensen van de wasserij. Dat verliep prima. Ikzelf heb een aardig iemand ontmoet die ik nog niet heb gezien. Doet niks af aan het feit dat onze samenwerking prima was en prettig verliep. Mijn bezoek werd enkele keren uitgesteld en in de tussentijd kregen we de mededeling dat het aantal dagdelen dat beschikbaar was voor activiteiten voor de bewoners van de Witte Steen zou worden verminderd. . Met deze maatregel werd het aantal dagdelen op de wasserij voor Koen teruggebracht van twee naar 1. Alleen de vrijdagochtend blijft over. De organisatie moet keuzes maken.

Aangebeld bij Koen en die zat al klaar. Op weg naar de uitgang keek ik even op het prikbord. Daar hing een reclamebordje van een wasserij Joli.
  Dus ik vroeg aan Koen: gaan we daar naar toe? Nee, dat was een concurrent.
1.
Dus verder naar de eigen wasserij.

Oh nee, eerst nog even dit. Zie je dat bordje?
 21.2Dat gaan we zien. 20

Om 09.00 uur togen we naar het gebouw van de wasserij.


 14

De wasserij is vlakbij. Op een pleintje waar meer voorzieningen zijn ondergebracht.
  9
 13.2
ós Washoës. 100% Witte Steen

Ter toelichting: deze wasserij is alleen voor de bewoners van de Witte Steen. Niet voor andere afdelingen van de Zorggroep en ook niet voor de ‘algemene was’.
De wasserij draait drie dagen in de week. Per dagdeel zijn er vijf bewoners aan het werk. Er is vaste begeleiding van een medewerker en een vrijwilliger.


Vandaag had iemand anders dat gedaan maar Koen heeft eerder ’s morgens vroeg al de was opgehaald in de andere appartementen. Daar is een speciale kar voor en daar is dan weer een speciale  pen voor op de rolstoel gemaakt. De kar wordt gevuld met de tassen met vuile was van de bewoners.  25

De was wordt gesorteerd en in kratten gedaan
  dat doet een medebewoner van Koen.

En dan is er koffie. Het hoogtepunt van de ochtend. Zo benoemde Koen het tenminste toen we over de wasserij begonnen. Samen om de grote tafel. Met wat lekkers erbij.

Nou, dat dachten we. De bekertjes waren op. Gelukkig heeft Koen ervaring opgedaan met koerieren tussen het restaurant en de bewoners en dus was dit probleem snel opgelost. Even op en neer naar het Activiteitencentrum waar we natuurlijk weer oude bekenden tegenkwamen, maar ja, waar kom je die met Koen niet tegen. Het lijkt erop dat iedereen op het complex, dat toch niet klein is, Koen wel kennen.
  50
En dan is er toch koffie.

 47.2


Maar nu aan het werk.

De belangrijkste taak van Koen is het leeghalen van de wasmachines. Even goed taxiën om in de goede positie te komen – dat is echt nodig - en dan kan de was worden uitgehaald. Best een zware klus, want helemaal perfect zit Koen er natuurlijk niet voor.  


 62.2

 65.2

 
Maar uiteindelijk: klus geklaard. Nu kunnen de sokken bij elkaar worden gezocht worden. Dat doet Koen ook.
 en dan kan de was gevouwen worden.
Het komt wel eens voor dat er een label ontbreekt of kwijt geraakt. Dan maken ze daar ter plekke een nieuw.Tussendoor gebeurt er een aantal werkzaamheden. Zoals het vullen van de zeepkuipjes. Keurig op een plateautje voor de volgende was. Koen kan dit werk niet doen; daar heb je echt een goede fijne motoriek voor nodig.Een activiteit die Koen wel kan doen is vouwen van shirts. Daar hebben ze een speciale mal voor. De flappen vouw je in en uit. Ik hoop dat jullie snappen hoe het werkt; ikzelf heb het die ochtend niet gezien.
  30.2

Overigens kunnen de bewoners die daartoe in staat zijn zelf hun was komen ophalen en vouwen in de wasserij.


Om verder te voorkomen dat er was kwijt raakt hebben ze een rek gemaakt en daar hangen labels aan met de namen van alle bewonders van de Witte Steen. Dat label gaat met de waspartij mee: het hangt aan de wasmachine en gaat mee naar de droogtrommel en daarna mee met de krat.

  68
Het werk verloopt goed georganiseerd.
 

Wat wil je ook met zulke medewerkers
Groetjes, ook van Koen

  70