De Raaijmakers-lijn

Mijn grootouders van vaders kant waren Jacobus Raaijmakers en Jacoba van der Velden.
Jacobus werd geboren op 14.09.1872 te Woensdrecht en is overleden op 14.05.1947 te Bergen op Zoom. Ik heb hem niet gekend. Hieronder de gegevens (nummer 157) uit het overlijdensregister van de gemeente Bergen op Zoom.

Jacoba werd geboren op 11.04.1876 te Ossendrecht en is overleden op 29.09.1958 te Bergen op Zoom

Het gezin van Jacobus Raaijmakers en Jacoba van der Velden. 
Kort na de tweede wereldoorlog. Met aanhang. Kijk voor meer informatie bij Broers en zussen

 

Staand van links naar rechts: Tante Leen Withagen. Ome Kees. mijn moeder, Lieske Musters. Mijn vader Sander. Ome Janus. Tante Leen Rommers. Ome Piet. Tante Nellie Verheezen. Ome Jan.
Zittend van links naar rechts: Ome Jac Bogers. Tante Jaantje. Opa Jacobus. Opoe Jacoba. Ome Toon. Tante Roos Matthessen.

Tante Dien, echtgenote van oom Janus, staat hier niet op. Zij was toen nog geen lid van de familie. Zij zou tussen oom Janus en Sander in hebben gestaan. Heel lieve tante. Ik zet er een foto van haar bij uit 2016 toen we spraken over de familiegeschiedenis. Zij kijkt hier naar de familie, denk ik dan maar. Tante Dien heeft samen met ome Janus lang voor opa Jacobus en opoe Jacoba gezorgd; zij woonden bij hun in in de Borgvlietse dreef. 
Lees meer: Ome Janus en tante Dien

Jacobus en Jacoba. Opoe Jacoba op al oudere leeftijd, ca. 1955. Opa Jacobus is op deze foto wat jonger, ik schat de foto uit eind jaren '30.

   

Hieronder opoe Raaijmakers in haar huis aan de Borgvlietsedreef in Bergen op Zoom. We gingen er als gezin zo ongeveer wekelijks op bezoek in de beginjaren '50.  Een lief mens. Opoe had in haar leven nogal wat gezondheidsproblemen gekend. Ze had een mislukte maagoperatie gehad, er was iets met haar duim, een operatie aan haar oog was niet goed verlopen waardoor ze haar linkeroog verloor. Daarom had ze een bril met matglas.  Mijn vader vertelde een bizar verhaal over een abces dat opoe had in haar rug. Ze werd daaraan geopereerd en dat gebeurde onverdoofd op de keukentafel op het erf. Het bloed dat bij de operatie vrijkwam werd met water en een bezem door het mosegat naar buiten geveegd. Het mosegat, ook wel moosgat genoemd, was een gat in de muur of van de bijkeuken waar het afvalwater door naar buiten werd afgevoerd.